POGODBENA OSKRBA Z ENERGIJO (ESC)


Pogodbena oskrba z energijo (ESC) je poslovni model, pri katerem so izvedeni ukrepi prenove ogrevalnih in hladilnih sistemov v objektih ter izgradnje sistemov daljinskega ogrevanja (npr. sistemi na lesno biomaso in druge obnovljive vire) financirani s strani izvajalca del. Izvajalec je poplačan iz storitev oskrbe z energijo v pogodbeni dobi. Uporaba principa v javnem sektorju ob izpolnjevanju določenih pogojev ne šteje v zadolževanje javnega naročnika.

Ukrepe prenove oz. izgradnje izvede izvajalec na svoje stroške. Vložena sredstva se povrnejo skozi fiksno ceno oz. obračunsko moč, ki jo naročniki ali uporabniki plačujejo za dobavljeno toplotno energijo ali hlad (Slika 2). V pripravljalni fazi izvajalec načrtuje in izvede investicijske ukrepe. Sledi Glavna faza pogodbenega odnosa, ki zajema refinanciranje investicijskega vložka skozi upravljanje in oskrbo z energijo, katere cena je nižja od cene, ki jo je naročnik plačeval pred izvedbo prenove. Tipična dolžina pogodbenega obdobja je med 5 in 15 let.

Poslovni model se uporablja za izvedbo prenov energetskih sistemov v objektih, pri izvedbi prehodov na drug energetski vir, vgradnjo naprav za soproizvodnjo električne energije, toplote in hladi – SPTE, itd.

 

Slika: Princip pogodbene oskrbe z energijo
 

Kontakt za dodatne informacije

  

Če imate kakršnakoli vprašanja stopite v stik z nami.
 
Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na vaš računalnik. Naša spletna stran uporablja piškotke nujne za delovanje strani in s katerimi si pomagamo pri izboljševanje vaše uporabniške izkušnje.
Ne strinjam se