POGODBENO ZAGOTAVLJANJE PRIHRANKOV (EPC)


Pogodbeno zagotavljanje prihrankov (EPC) je poslovni model, pri katerem so izvedeni ukrepi za učinkovito rabo energije financirani s strani izvajalca, poplačani pa iz tako doseženih ciljnih prihrankov pri stroških za porabljeno energijo. Uporaba principa v javnem sektorju ob izpolnjevanju določenih pogojev ne šteje v zadolževanje javnega naročnika

Ukrepe izvede izvajalec na svoje stroške. Vložena sredstva se povrnejo skozi udeležbo pri privarčevanih izdatkih za porabljeno energijo (slika). V pripravljalni fazi izvajalec načrtuje in izvede ukrepe za varčevanje z energijo. Sledi Glavna faza pogodbenega odnosa, ki zajema refinanciranje investicijskega vložka skozi prihranke pri izdatkih za energijo. Naročnik ima v večini primerov finančne koristi že od začetka glavne faze. Po poteku pogodbenega obdobja pa so prihranki pri stroških za energijo v celoti njegovi. Tipična dolžina pogodbenega obdobja je med 5 in 15 let.

Poslovni model se uporablja za izvedbo prenov energetskih sistemov v objektih, prenovo notranje in javne razsvetljave ter optimizacijo delovanja sistemv daljinskega ogrevanja in hlajenja, ostalih distribucijskih sistemov in vodovodnih sistemov.

Slika: Princip pogodbenega zagotavljanja prihrankov
 

Kontakt za dodatne informacije

  

Če imate kakršnakoli vprašanja stopite v stik z nami.
Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na vaš računalnik. Naša spletna stran uporablja piškotke nujne za delovanje strani in s katerimi si pomagamo pri izboljševanje vaše uporabniške izkušnje.
Ne strinjam se